,

– Ei glede å gje

Det er sjeldan å få slike telefonar som då Tone Aasrud ringde og spurde om Botnane og Årebrot grendalag var interessert i dette kunstverket av Aase Botnmark?

Ho og syskena hadde fått det av ei kunstglad tante og funne ut at kunstnaren kom frå Botnane.

Bronseskulpturen «Møte» får seg ein godt synleg plass i forsamlingslokalet i Botnane grendahus, der den andre skulpturen grendalaget eig står.

– Det er ei glede å gje denne skulpturen i gåve til grendalaget, og vi håpar han med det kan glede mange, seier Tone Aasrud. 

 

Tone Aasrud og syskena Mette Aasrud og Knut Morten Aasrud har ei tante, Berit Sæthersmoen (f. 1930), i Nittedal, som har vore ein ivrig kunstsamlar. Ho har gjeve dei mellom anna denne skulpturen, som er signert Aase Botnmark. Tone Aasrud googla for å finne ut meir om kunstnaren, og fekk opp artiklar på www.Botnane.no og skjønte at Aase kom frå Botnane. Tone Aasrud har sjølv budd i Florø i 45 år og skriv dette:

Vi oppdaga at Botnmark kjem frå Botnane og at Botnane og Årebrot grendalag samlar hennar kunst i det gamle skulehuset. Det er ei glede for oss å gi denne bronseskulpturen i gåve til grendalaget, og vi håper at den med dette kan glede mange. Særleg var det kjekt å høyre at skulpturen har foreldra til Aase Botnmark som modellar. Sidan eg har budd i Florø sidan 1978, skal vi også finne eit høve til å besøke Botnane og sjå kunsten til Aase Botnmark.

Ynskjer du å lese meir om Aase Botnmark (1927-2012) kan du gå til stykket «God tur heim, mor» på sida vår for historikk. I samlinga med 22 deponerte skulpturar i skulestova i Botnane grendahus finst også gipsfiguren til «Møte», slik Aase forma han før han vart støypt i bronse.

Nokon av oss har trudd at foreldra hennar, Sanna og Kåre Øvrebotten, var modellar for denne skulpturen. Det meiner også nokon som dei var besteforeldre til. Men brorson til Aase, Steinar Øvrebotn, meiner ho har brukt seg sjølv og mannen Kåre Botnmark som modellar. Han tykkjer han kjenner att andletstrekka, særleg hjå mannen. Vi har forhøyrt oss med eldste sonen til Aase, Wiggo Botnmark, som meiner å hugse at mora let seg inspirere av den legendarisk sketsjen «Ikke sant’a Kal», med skodespelarane Kari Diesen og Alf Nilssen.  Dei spelar uteliggarar som vert jaga frå ein benk i parken. Aase har gjort det gamle paret meir vanlege, slik gamle par ofte såg ut på 1960- og 70-talet, men kven som er modellar får vi aldri sikkert vite. Slik er det ofte med kunstverk, men det er uansett ein vakker skulptur.

Magni Øvrebotten 29. oktober 2023.