,

BA om drukningsulukka i 1934

 

Hjå Statsarkivet vi Bergen har vi fått tak i ein avisartikkel i Bergens Arbeiderblad frå 7. februar 1934, om drukningsulukka i Botnane dagen før. Avisa har snakka med både lensmannen i Bremanger og Magnus Sørbotten om det som skjedde.

Den 6. februar 1934 drukna Aletta Sørbotten (44), Maria Sørbotten (52) og Harald Sørbotten (42) ved Opnarhella, på veg til gravferd i Husefest. Det var seks personar ombord i fjæringen då han kolsigla. Dei skulle opp under land og ta med Magnus Sørbotten, mannen til Aletta.

Avskrift av artikkelen i Bergens Arbeiderblad 7. februar 1934:

Den triste ulykke i Bremanger krevet 3 menneskeliv

Båten kullseilte ved Sørbotten 10 m. fra land.

Magnus Sørbotten som skulde ombord i båten så på at konen druknet.

Den triste ulykke i Bremanger igår, hvor et følge på 6 personer kullseilte krevet 3 menneskeliv – idet det ikke lykkedes å bringe Marie Sørbotten tillive. De andre to omkommne er som meddelt i går Alette Sørbotten og Harald Sørbotten.

Av lensmann Thunold i Kalvåg har vi i dag fått rede på de nærmere omstendigheter ved ulykken. Hele følget var fra gården Sørbotten og skulde til begravelse på Husefest etter notbas Hans Husefest. Det var 6 personer i båten da ulykken inntraff. Det var foruten de tre omkomne Bernt Sørbotten, Maries mann, Anders Grotle og Anna Nyttingnes. De tok ut i en stor færing og skulde seile sørover langs fastlandet.

Det er som meddelt igår ca 3 kilometer fra Sørbotten til Husefest, men underveis skulde de op i fjæren en kilometer lenger sør på gården og hente Magnus Sørbotten, Alettes mann, og det var her bare nogen få meter fra land ulykken inntraff.

De skulde vende båten mot land da en råse slo inn fra den motsatte side så båten fikk bakseil og veltet over til luvart. Samtlige ombordværende falt i vannet. De tre kvinner fløt på klærne, Harald på et par årer, mens Bernt og Anders holdt seg fast i båten. Det var i halvellevetiden at ulykken skjedde. Den blev iaktatt av Magnus Sørbotten som stod i fjæren og av folk som var lenger oppe i stranden. De styrtet til.

Kvinnene fløt inn i fjæren og blev berget på land. Båten rak også innover, slik at man fikk også Anders og Bernt brakt på det tørre. Harald holdt sig oppe på årene en stund, men så greide han det ikke lenger og gikk under. Han kom op igjen, men gikk på ny under. En stund etter fløt han opigjen, men da var han livløs.

Ulykken blev straks meldt til Husefest og en motorbåt gikk øieblikkelig til ulykkestedet og fikk fisket op Harald. Han hadde da været i vannet en halvtimes tid. De andre var da bragt på det tørre. Alle blev brakt til Sørbotten, ikke til Husefest, som meddelt igår. Det blev telefonert etter læge og distriktslæge Kåstad tok øieblikkelig ut fra Kalvåg sammen med en sykesøster. Anders og Bernt var ved bevissthet og kom sig forholdsvis snart. Anna fikk man liv i etter en stunds forløp, men de andre lyktes de ikke å få tillive tross et iherdig gjenoplivingsarbeide. Marie strevet man lenge med, men det nyttet ikke.

Marie Sørbotten, Bernts hustru, var 52 år og etterlater seg 8 barn, hvorav 4 ukonfirmerte.  Alette Sørbotten, Magnus hustru, var 44 år og hadde 10 barn. Et par av dem er konfirmert og det minste er 10 måneder. Harald Sørbotten var 42 år og ugift. Den triste ulykken har gjort et dypt inntrykk i bygden.

Vi har senere talt med Magnus Sørbotten som stod på land og var vidne til ulykken. Han var meget nedtrykt. Det var forferdelig å være vidne til at konen og to naboer druknet. Det var 10 -15 meter fra land ulykken skjedde. Foruten av ham ble den iakttatt av en mann som var oppe i haugene med sauene. På anskrik kom det flere folk til. Fra stranden kunde man intet gjøre for å hjelpe. Man måtte avsted etter båt og det tok et kvarters tid før den kom tilstede.

Da var ulykkesbåten  bare fem- seks meter fra land og det gikk hurtig å få folkene på det tørre. Harald så man ikke noget til og telefonerte derfor til Husefest etter motorbåten. Det gikk en times tid fra ulykken skjedde til man fant Harald. De andre var bragt i hus. Det var stygt vær med stygg sjø og kastevinn. Ulykkestedet er ved fastlandet på siden av Frøisjøen, hvor havet står inn og over til Hovden er leden åpen. De omkomne blir begravet neste uke, antagelig tirsdag eller onsdag.

Gravferda til dei tre omkomne var 14. februar 1934. Aletta Sørbotten si kiste til venstre, Maria Sørbotten i midten og Harald Sørbotten si kiste til høgre. Magnus Sørbotten står til venstre i bilete med eit barn i kvar hand.

 

PS: I stykket «Dei siste tidsvitna» frå 2019 intervjua vi Ranveig Øvrebotn (1922-2019) og Elida Kjelkenes (1927), døtrene til Maria og Bernt Sørbotten, om ulukka då dei miste mor si.