Er det interesse for kurs i muring?

Grendalaget har fått spørsmål om å få til eit kurs i turrmuring med gråsteinsmuraren Haakon Aase, frå Holsenøy. Føremålet er å lære turrmuring og få betre kunnskap om stein og muring, både for å lage nye murar og halde ved like gamle. Vi bur i eit område med mykje stein og mange steingardar.

Magni Øvrebotten har teke på seg å finne ut om det er interesse for eit slikt kurs. Dei som er interesserte sender henne melding om det innan 1. februar, om det er vår eller haust som høver best, og kva med kurs torsdag-laurdag, eller fredag-søndag? Send til: magni.ovrebotten@gmail.com, mobil 970 55 201.

 

Haakon Aase kan halde murekurs i Botnane, men før vi tingar kurs må vi vite om det er interesse for det? Og det må søkjast om tilskot frå ulikt hald. Eit 25 timars kurs i turrmuring kostar kr. 20.000, og vi ser for oss at deltakarane ikkje skal betale meir enn maks kr. 1000 per stk. Det er plass til 8-10, maks 12 personar, på kvart kurs, om alle skal få mura sopass mykje at dei har med seg lærdom heimatt. Kurset er ope for alle interesserte.

Aase brukar å starte kurset med ein teoribolk på to-tre timar og mure i to dagar etterpå. Han ser helst at kurset byrjar ein torsdagskveld og avluttar laurdag, men om det må gå frå fredag til søndag kan han tilpasse seg det.

Våren byrjar å bli opptinga for Haakon Aase sin del, men det kan kanskje gå med eit kurs til, om vi er raske. Elles har han god røynsle med murekurs i august/september. På grunn av hjortejakta er kanskje slutten av august beste tida her i området? Kvar i bygda vi kan halde kurset, og få spreidd deltakarane på fleire murar, får vi kome attende til når vi veit om det blir kurs. Før kurset må det køyrast til ein god del stein til å mure av.

Kallar seg gråsteinsmurar

Haakon Aase er halden for å vere ein av dei fremste turrmurarane i landet og bur på Litlebergen på Holsenøy. Han blir omtalt som ein kulturberar, men sjølv kallar han seg gråsteinsmurar. For turrmuring er den tekniske nemninga. Dottera hans, Kjersti Aase Winjum, gav i fjor haust ut boka «Mur, far og dotter», på Skald Forlag. Det er ei bok om turrmuring, der Haakon Aase lærer dottera å mure og ho dokumenterer framdrifta.