,

Kongehuset gav 500 kroner

Etter den tragiske drukningsulukka i Botnane i 1934 vart det sett i gong ein innsamlingsaksjon til dei som sat att. Truleg var det soknepresten i Bremanger som starta den og fekk med seg fleire aviser. Det vart haldne konsertar i Bergen til føremålet og kongehuset sende 500 kroner til innsamlingsaksjonen. For å få hjelp til å finne ut av denne aksjonen ba eg Vidar Sørbotten om å leite i arkiva. Han er både etterkomar, historieinteressert og van med å leite i arkiv. Her er det han fann:

Faksimile Bergen Tidende 8.2.1934

INNSAMLING AV PENGER TIL DE ETTERLATTE ETTER DRUKNINGSULYKKA I BOTNANE 6. FEBRUAR 1934

Etter ulykka ved Opnarhella ble det vanskelig for familiene å klare seg videre. I slike samfunn er man avhengige av hverandre; også kona ble regna som forsørg. Derfor var det ikke uvanlig at avisene satte i gang pengeinnsamling til de etterlatte. I Bergens Tidende blir ulykken kalt ‘Bremangerulykken’. Avisen satte i gang innsamling til familiene og deres i alt 18 barn.

Vi kan også lese i samme avis: «Kongefamilien tilstillet i går sognepresten i Bremanger 500 kroner som bidrag til den innsamling som er igangsatt til beste for de familier som er blitt nødlidende ved Bremangerulykken.»

Elida Kjelkenes er det eneste tidsvitnet i familien til Marie Sørbotten. Hun var seks år da det skjedde men husker det godt. De fikk masse gaver i form av tøy, særlig husker hun Hoff, en klesforretning i Oslo. Sambygdinger kom også med tøy, mer enn de kunne bruke.  Alle pengene som kom inn ble satt i banken. Kontoen ble styrt av Olav Nordbotten (bror til Solveig, som seinere ble gift med Bernt Sørbotten). Pengene skulle utelukkende brukes til påtrengende hjelp, særlig til konfirmasjon til de yngre barna, så da den yngste, Elida, var konfirmert i 1942 kom siste bidrag.

Her er noen funn fra i Digitalarkivet: ‘Dagsregister over geistlige embedsforretninger’.

  1. febr. Jordferd Husefest

Husvitjing hjå Harald Sørbottens etterlatne

Husvitjing hjå Marie M Sørbottens etterlatne

Husvitjing hjå Aletta H Sørbottens etterlatne

Sjukevitjing hjå Anna O Nøttingnes, Sørbotten

  1. febr. Høymesse ‘Lambet’
  2. febr. Husvitjingar (5) i Botnane hjå Anders Grotle og Anna Nøttingnes og i heimane åt dei som drukna 6. februar: Aletta, Marie og Harald Sørbotten.

Jordfesting i Botnane (4) (Jes. 55.8-9)

  1. febr. Høymesse. Nattverd: ‘Alt er mogeleg’.

Offer (kr. 92,-) til dei attlevande etter dei som drukna ved Botnane.

Det ser ut til at det var soknepresten i Bremanger, H.V. Greitanger, som satte i gang pengeinnsamling. Han skreiv ei ‘pressemelding’ til mange aviser, og de tok utfordringa med å legge ut lister i ekspedisjonen der folk kunne komme med penger og føre beløpet på lista.

Noen lister er gjengitt i avisene, og en ser at det blir gitt alt fra 50 øre til 50 kroner. De fleste skriver kun initialer som giver, mens andre har fullt navn.  Som eksempel har Bergens politikorps samlet inn kr. 33,54 og AS Joh. Petersens fabrikker, Solheim kr. 41,-.

Disse avisene hadde innsamling: Firda Folkeblad, Gula Tidende, Dagen, Bergens Aftenblad, Fjordenes Tidende, Morgenavisen, Nordfjord Folkeblad. Oppfølgende notiser og påminninger om innsamlinga, og oppdaterer på beløp som er kommet inn.

Flere aviser forteller om kongefamilien som gir 500 kroner til sokneprestens innsamling.

Bergens Tidende skriver om et spesielt arrangement i Ole Bull-salen. Det kunngjøres en konsert med Don-kosakkene og et trylleshow til inntekt for de etterlatte. De regner med fullt hus. Billetter kjøpes i Nødcentralen, pris kr. 1,- og kr. 1,50. Overskuddet, uavkortet og skattefritt, går til de etterlatte i Bremanger.

Etter hvert som innsamlingsaksjonene avsluttes i de ulike avisene sender soknepresten notiser og takker for støtten på vegne av familiene. Avisene sjøl har også skrevet liknende meldinger. Det er selvsagt forskjellige beløp ute og går, fra under hundre til noen tusen kroner.

I Firda Folkeblad kan vi i slutten av mars lese at alle de innsamla pengene ble satt inn på en felles konto.  Det kom inn kr. 11.238,54. (Summen tilsvarer ca. kr. 376.000,- i 2011.)  Det var oppnevnt ei nemnd til å fordele pengene etter beste skjønn. Av brevet som soknepresten sendte ut forstår en at ikke bare barnefamiliene skulle tilgodeses, men også søstrene til Harald Sørbotten, som han forsørget.

Nemnda besto av følgende personer: likningssekr. Olav Nordbotten,  gardrukar Kåre Øvrebotten, ordførar Torvanger, lensman Thunold og  sokneprest H.V. Geitanger.

Det har ikke vært mulig å få innsyn i nemndas arbeid. Arkivmateriale finnes i Bremanger Sparebank og i lensmannarkivet som oppbevares i Arkivverket i Bergen.

Vi må kunne regne med at familiene har fått etter beste skjønn.

Når det gjelder Magnus Sørbotten, som var poståpner, så stilte det seg litt betre. Som medlem av Poståpnernes landsforbund ble han tilkjent ei støtte på 400 kroner.

Ved å studere de gamle arkivene kunne en kanskje finne ut hvem som forvaltet midlene på vegne av de etterlatte. For Maries barn var det altså Olav Nordbotten. Pengene ble ikke utbetalt med det samme, men etter behov.  Hvilken myndighet som nedsatte selve nemnda kunne jo også ha vært interessant å vite. Sannsynligvis var lensmannen den styrende faktoren her. I alle fall virker det som en fornuftig ordning.