,

Har det stått eit kors på Korsneset?

Vidar Sørbotten (1948) er ein historieinteressert mann med røter i Botnane. Far hans, Ulrik Sørbotten, dreiv med fridykking og fortalde Vidar at han hadde sett noko på sjøbotn ved neset som kunne vore eit kors. Tidlegare forsøk på å få det undersøkt førde ikkje fram. Bergens sjøsfartsmuseum held det ikkje for usannsynleg at det har stått eit kors på Korsneset, både på grunn av namnet, landskapet og dei mange gravhaugane i området, fortel Vidar Sørbotten i denne artikkelen. Han etterlyser om andre har blitt fortalt noko, eller veit noko, om eit kors på Korsneset?

 

Hvilken betydning i historien hadde Korsneset?

Hva lærte folk på skolen?

Nå har jeg hatt en liten runde med Kystmuseet i Florø og Bergens Sjøfartsmuseum. Her er mitt spørsmål og deres svar:

– Jeg er opprinnelig fra Botnane i Bremanger. Der er mange historiske fornminner.  For noen år siden kom spørsmålet om navnet Korsneset og Korsnesvika i Botnane opp. Min far, som vokste opp på stedet, var en habil fridykker i sin ungdom. Han mente å ha sett noe som kan ha vært et steinkors på sjøbunnen utenfor- eller i nærheten av neset.  Et familiemedlem som da var ansatt ved Kystmuseet Sogn og Fjordane i Florø, sa han ville ta dette opp på jobben. Tanken var at en dykker fra museet kanskje ville sjekke dette ut. Dette kan ha skjedd rundt 1990. Min far døde i 1996.

Etter en nylig henvendelse til museet i Florø er det klart at de ikke har kjennskap til saken, men at Bergen Sjøfartsmuseum er rette vedkommende.

Mine spørsmål er: Kan det bekreftes at leiting etter et steinkors i Botnane har funnet sted? Er det laget en rapport som kunne formidles?

Generelt: Er det sannsynlig at det har stått et kors her f.eks. i middelalderen?

Selma Johanne Lauvland i Bergens Sjøfartsmuseum svarer:

– Mange takk for henvendelsen. Jeg har nå lett i arkivet og kontaktet også vedkommende som jobbet her på 1990-tallet, dessverre uten å finne noe mer informasjon om et potensielt steinkors. Det utelukker absolutt ikke at det kan ha stått et slikt kors på Korsneset fra gammelt av – stedsnavnet, landskapet og de mange gravhaugene i området tilsier at det kan være sannsynlig. Steinkorsene sees ofte i sammenheng med førkristne gravhauger og kan være fra tidlig middelalder.

www.museumvest.no

Vidar Sørbotten, 19. mars 2022.